De Multifocale Lens - (een lens met MEERDERE sterktes)

 Zou u graag zonder bril door het leven willen gaan en wilt u voor veraf ťn dichtbij goed kunnen zien?

Bent u ouder dan 45 jaar en merkt u de laatste tijd, dat uw gezichtsscherpte langzaam achteruit gaat?

U rijdt tegenwoordig liever overdag auto dan ís nachts, omdat tegenliggers u steeds meer verblinden?

U kunt de datum op uw horloge nog maar nauwelijks lezen?

Wordt het voor u steeds lastiger om voorwerpen van dichtbij te herkennen of kleine lettertjes te kunnen lezen?

Heeft u al een bril en bent u op een leeftijd dat u merkt dat u steeds minder goed contrastverschillen kunt zien en dat lezen steeds moeilijker gaat?

Wat u merkt, zijn de gevolgen van het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens.Aan de ene kant een achteruitgang van de contrastgevoeligheid, aan de andere kant het begin van ouderdomsverziendheid.


Multifocale intra-oculaire lenzen kunnen voor u een oplossing zijn, wanneer u voor veraf en dichtbij scherp wilt kunnen zien en overwegend zonder bril door het leven wilt gaan.


Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Onze ooglens verandert in de loop van ons leven. Terwijl kleine kinderen voorwerpen van dichtbij zeer goed kunnen zien, neemt deze functie in de loop van ons leven af. Bij jonge mensen is de ooglens nog zeer flexibel en kan daardoor veranderen van dikte en dus breking, waardoor we op verschillende afstanden scherp kunnen zien. Naarmate we ouder worden, wordt de lens minder flexibel en kan niet meer zo goed boller worden. Daardoor zien we van dichtbij niet meer zo goed als vroeger. Dit noemen we ouderdomsverziendheid of presbyopie.
Vanaf 45 jaar hebben de meeste mensen een leesbril nodig. Verzienden iets eerder dan bijzienden.


Behandelingsmogelijkheden voor ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid kan operatief tot op heden alleen door vervanging van de ooglens door een multifocale kunstlens worden gecorrigeerd. De implantatie van een kunstlens kan ook voor hogere oogcorrecties toegepast worden, want een kunstlens kan net als een brillenglas van verschillende sterktes worden voorzien.
De operatietechniek is vergelijkbaar met die van een staaroperatie en is in de loop der jaren een veilige en efficiŽnte ingreep geworden.


De Multifocale lens ( een lens met meedere sterktes)

De jonge ooglens is in staat om haar brekend vermogen te vergroten door boller te worden en zo het oog op dichtbij in te stellen. Men noemt dit accomoderen. Door de ouderdomsverziendheid gaat deze functie verloren. Multifocale lenzen hebben een bijzonder optiekdesign: aan de voorzijde van de lens een modern a-sferisch oppervlak ter verbetering van de contrastgevoeligheid en aan de andere kant een tweede brandpunt, dat mogelijk maakt beelden van dichtbij ook scherp en contrastrijk te zien.


Voordelen en nadelen van multifocale lenzen

Bij het werk, bij het sporten of het uitvoeren van uw hobby, bij elke activiteit waarbij u op goed zien voor veraf en dichtbij aangewezen bent, biedt de multifocale lens een zeer goede oplossing, want een bril heeft u meestal niet meer nodig. Bij multifocale lenzen kunnen echter ook een paar storende lichteffecten voorkomen, vooral in het donker. Een voorbeeld hiervan zijn kringen rond lichtbronnen(zogenaamde haloís).
Deze effecten komen bij multifocale lenzen vaker voor dan bij monofocale lenzen. De meeste patiŽnten vinden echter het feit dat zij geen bril meer hoeven te dragen zoín belangrijk voordeel, dat men de haloís er graag op de koop toe bij neemt.


Voor wie is de Multifocale lens geschikt?

Multifocale kunstlenzen worden bij bijziendheid of verziendheid met tegelijkertijd een bestaande of beginnende ouderdomsverzienheid geplaatst.Ook bij beginnende staar met ouderdomsverziendheid kan de multifocale lens een oplossing zijn.


Is een na-behandeling mogelijk ?

Ja! In principe geldt dat door een multifocale kunstlens de brekingssterkte van uw oog aanmerkelijk verbeterd wordt. Niet in alle gevallen echter gaat het zo goed dat u nooit meer een bril nodig heeft. Is er nog een resterende brekingsfout over, dan kan er enkele weken na de operatie nog een laserbehandeling plaatsvinden, waarna uw oog optimaal gecorrigeerd is.
Diverse vragen en antwoorden

Vraag: Heb ik nog een bril nodig wanneer ik beslis om een multifocale lens te nemen?
De resultaten kunnen verschillen afhankelijk van uw gezichtsscherpte, uw levensstijl en de bouw van uw oog. De meeste patiŽnten hebben in het dagelijkse leven voor het lezen,boodschappen doen en auto rijden geen bril meer nodig.


Vraag: Wat is het verschil tussen een multifocale lens en een monofocale lens?
In tegenstelling tot monofocale lenzen biedt de multifocale lens een scherp beeld voor zowel veraf als ook voor dichtbij.Bij monofocale lenzen krijgt men alleen een scherp beeld in de verte, voorwerpen die dichtbij zijn worden onscherp waargenomen.


Vraag: Hoe wordt de ooglens door de kunstlens vervangen ?
De troebele ooglens wordt door een incisie die kleiner is dan 3 mm uit zijn kapselzak gehaald en door een kunstlens vervangen. De operatie duurt gemiddeld tussen de 15 en 45 minuten en is pijnloos.


Vraag: Moet je eerst wennen aan een multifocle lens ?
JA. Hoewel sommige patiŽnten al een paar dagen na de operatie een duidelijke verbetering van de gezichtsscherpte hebben, kan het enkele weken duren voordat u uw optimale gezichtsvermogen hebt bereikt en u gewend bent geraakt aan de nieuwe manier van zien.


Vraag: Ziet men een multifocale lens net zo goed als met de natuurlijke ooglens ?
Niet helemaal. De gezonde ooglens van een jong persoon is elastisch en kan zich op verschillende afstanden instellen. Met het toenemen van de leeftijd verdwijnt deze functie.
Met een multifocale lens kan men in de verte en dichtbij scherp zien.De tussenliggende afstanden zijn meestal minder scherp. Zoals bij alle multifocale lenzen, zien sommige patiŽnten kringen rond lichtbronnen (haloís) en zijn sommigen sneller verblind.
Dit wordt door enkele patiŽnten als storend ervaren. Meestal went men hier aan, of de symptomen verdwijnen na verloop van tijd.
Wanneer beide ogen zijn geopereerd nemen de symptomen af.Oogarts P.Vermeulen - Antwerpsesteenweg 25 - B 2550 Kontich
+32 (0)3 457 73 00 - +32 (0)3 457 31 51
info@oogartsvermeulen.be

KopiŽren of namaak is ten strengste verboden

Laatste aanpassing :