Implanteerbare Contact Lens (ICL)

Wat is het

Een implanteerbare contactlens is een ultradunne, zachte lens die in het oog wordt ingeplant tussen de natuurlijke lens en de iris. Net zoals een uitwendige contactlens corrigeert ze uw zicht door de brekingshoek van het invallend licht te wijzigen.
Brochure - STAAR Surgical - ICL (Patient Brochure)

Hoe wordt deze lens in het oog gebracht

De gevolgde procedure laat de delicate optische structuren en weefsels van het oog intact. Eerst worden een aantal oogmetingen uitgevoerd om de gepaste lens te kunnen selecteren en de ingreep precies op maat van uw oogsituatie te laten verlopen.

U voelt geen pijn door plaatselijke verdoving met oogdruppels. Het minuscule lensje wordt opgerold geïnjecteerd via een kleine incisie die de oogarts maakt waar het oogwit het gekleurd deel van het oog(hoornvlies) raakt. De lens wordt ontrold voor de iris en meteen achter de iris op zijn plaats gebracht.

ICL Lens

De betere oplossing voor uw zichtcorrectie

De implanteerbare contactlens biedt een levenslange oplossing voor bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. 99,4% van de patiënten is 3 jaar na de ingreep tevreden over de kwaliteit van hun zicht. Elke oogsituatie verschilt. Het is in overleg met uw oogarts dat u beslist welke behandeling het meest geschikt is voor u. We mogen stellen dat de ideale patiënt 21 tot 60 jaar oud is en bijziend, verziend of astigmaat is.

Idealiter heeft hij geen voorafgaande oogheelkundige ingrepen ondergaan, geen eerdere zware oogaandoeningen gehad zoals glaucoom, iritis of diabetische retinopatie. Een implanteerbare contactlens biedt geen oplossing bij presbyopie en kan een leesbril door ouderdom niet vervangen.

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de medische ingreep?
De ingreep gebeurt onder lokale verdoving en ambulant. Na een druppelanesthesie gebeurt de ingreep onder de microscoop en in steriele omstandigheden. De ingreep duurt een twintigtal minuten en is vrijwel pijnloos. Uw arts zal u eventueel een kalmerend middeltje geven vooraf. Door het felle licht bij de operatie merkt u er niets van. Nadien wordt orale medicatie voorgeschreven en een controle afspraak geregeld voor de dag nadien.

Wat indien mijn zicht nadien nog verandert?
Bij grote wijzigingen in het zicht kan de ICL worden verwijderd en vervangen, of een andere techniek kan altijd nog worden toegepast. Aan het oogweefsel is immers niet geraakt. Zonodig kan men een bril of uitwendige contactlenzen dragen.

Kan deze ICL uitdrogen of vuil worden, zoals een contactlens?
Neen. ICL is ontworpen om zonder enige vorm van onderhoud op zijn plaats in het oog te blijven. Een jaarlijks routinebezoek aan uw oogarts is aanbevolen.

Kan de ICL worden opgemerkt?
Neen, omdat de lens achter de iris zit, kan noch u, noch iemand anders hem zien.

Voel ik de ICL?
Neen, de implanteerbare contactlens hecht zich niet aan weefsels en blijft strak op zijn plaats zitten.
Net zoals de andere vormen van refractieve chirurgie is er voor implanteerbare contactlenzen geen tussenkomst mogelijk in de kosten door de mutualiteiten.